Mamaaaa, hij doet dit. Mamaaaa zij doet dit…….

Ze worden ouder en de ruzie’s verlopen ook anders. Ik als moeder word er vaak bijgehaald, en ik hou echt van rechtvaardigheid. Maar dan kom ik zelf voor de keuze, ik moet iets doen, ik moet iets afwegen maar ik ben er zelf niet bijgeweest en het zijn allebei mijn kinderen. Ik vind dat moeilijk, maar ik heb er iets op gevonden. Als ze elkaar fysiek vervelen zeg ik: “Als je nu elkaar aanraakt mag het alleen maar met een kusje” Broer en zus beginnen te lachen bleegggghhh en ze gaan allebei hun eigen weg weer. 

En soms als ze naar mij toekomen en ik ben er niet bij tijdens de ruzie zeg ik: “Ik was er niet bij en ik word er nu tussen gezet als een politieagent, los het samen maar op, jullie zijn dit conflict ook gestart”. En wonderlijk lukt dit altijd, ze beseffen weer oja mama heeft gelijk en komen samen tot een oplossing, knap he!

Een paar jaar geleden vertelde een mevrouw haar verhaal. De vrouw was samen met 5 zussen en ze groeide samen op. Als er een conflict was en dat gebeurde natuurlijk wel eens, dan moesten ze naar de moeder toe en het tegen haar vertellen. De moeder hielp ze met de juiste oplossing. Ze groeide op en toen ze wat ouder waren overleed hun moeder. De zussen hadden niet zo goed zelf geleerd om conflicten op te lossen en op het moment dat ik deze vrouw sprak, hadden de zussen geen contact meer met elkaar!

Dit verhaal heb ik altijd onthouden en hiervan geleerd dat als je kind bent en de gave hebt om zelfstandig situaties op te lossen je al een leerschool hebt gehad voor de rest van je leven. Hoeveel volwassen mensen ik tegenkom die nog steeds iemand anders de schuld geeft en niet de eigen verantwoordlijkheid kan nemen voor een situatie.

En hierbij geld nog steeds, geef elkaar maar een kusje een hand een knuffel, bedankt dat jij aan mij zichtbaar maakt waar ik mijn verantwoordelijkheid voor mag nemen.

%d bloggers liken dit: